Google Analtytics

8 Nisan 2010 Perşembe

Helsingfors (1)

KUZEEEY DAHA KUZEEEYY!!

İskandinavya keşfinin verdiği gazla daha kuzeye gitme çalışmalarımı itinayla sürdürmekteyim. Çevremdekiler her İskandinavya gezimde bu kadar tezahürat gösterdikleri için gönüllü mecburiyetten bu kez rotamız Finlandiya ,Helsinki!



İstanbul'un dikey olarak neredeyse tam üst hizasında bulunan Helsinki'ye, yine vazgeçilmezimiz THY ile 4 saatlik bir uçuş sonrası vardık.

O kadar da soğuk değil yahu diyerek deri ceketlerle sokaklara daldık.




Helsinki "turizm" kavramından çok çok uzakta bir şehir. Turistik bölge diye tanımlanacak pek fazla bir yer yok. Zaten pek turistte yok. 500000 civarı nüfuslu bu başkentte sokaklar kalabalık olmaktan uzak. Zaten alışveriş caddelerinden daha fazla kapalı alışveriş merkezleri var.



Hatta alışveriş merkezleri birbirleriyle içeriden bağlı.. Yani yan sokaktaki alışveriş merkezine yer altından bağlantıyla ulaşabiliyorsunuz. Kamppi , Stockmann, Sokos ve Forum; Helsinki'nin kalbinde kurulmuş en önemli kapalı alışveriş merkezleri. Yemek yerlerinden , ev eşyalarına , metro bağlantılarından, şaşırtıcı derecede değişik mağazalara kadar her türlü eğlence, kışın aradığı mutluluğu dışardaki -20 lerde bulamayan Finliler için hazır!




Aleksanterinkatu Mannerheimintie

Kapalı alışveriş merkezlerinin yanı sıra bütün markaların mağazaların toplandığı caddeler de var. En bilinenleri Aleksanterinkatu ,Mannerheimintie, Fredrikinkatu ve Annankatu. Bunun haricinde keyifli kafeler ve küçük butiklerin , alternatif modanın yoğunlaştığı sokak ise: Iso Robertinkatu.


Helsinki'nin Michelin yıldızlarıyla ünlü birçok restoranı da bu sokak ve çevresinde toplanmakta. ( ki bu Michelin yıldızları meselesi burada bitmeyecek :) )


Daha lüks mağazaların adresi ise; Helsinki'nin küçük Champs-Elysées'si Norra Esplanaden. Louis Vuitton 'dan Finlandiya'nın ünlü markası Marimekko'ya kadar bir çok mağazanın bulunduğu bu güzel caddede aynı zamanda birçok mücevher ve saat dükkanı var.



YEMEK SEVERLERE MÜJDE!


İskandinavya 'nın balık cenneti olduğu gerçeği herhalde yadsınamaz. Helsinki'de de bu gerçekle yüzyüze gelmeniz olası :)

Esplanadi Sokağının sonuna denk gelen, Finlandiya'nın dört bir yanından gelen balık, balık ürünleri ve türlü "souvenir"in satıldığı Market Square , Helsinki'nin turizm açısından en bilinen yerlerinden biri. Taze iskandinav meyvelerinden almayı da unutmamak gerek. Aynı zamanda arkadaşlarınız için binbir çeşit magnet , geyik boynuzlarından yapılmış bira açacaklarından ,küçük peluş Finlandiya bayraklı geyiklere kadar türlü hediyelik eşyayı da burada bulabilirsiniz.

Tam Market Square 'in yanında Finlandiya'nın en iyi gurme yemeklerinin sergilendiği Old Market Hall'u da es geçmeyin!

Beğendiğim ve aklımda kalan mağazalar ile restoranların açıklamalı ve pekiyi yıldızlı listesi bir sonraki yazımda.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder